Get Adobe Flash player
Ukrainian
English
French
German
Italian
Polish
Spanish
Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 
Вінір - це стоматологічний термін, синонімом якого в укранській мові є слово облицювання. Вінір - тонке облицювання завтовшки 0,5 - 0,7 мм, що покриває передню поверхню зуба і покращує його косметичний вид.
Фарфорові вініри - одне з останніх досягнень сучасної стоматології. У цій статті Ви можете дізнатися, що таке вініри, в яких випадках вони використовуються, переваги і недоліки вінірів, процес виготовлення, догляд за ними.
У яких випадках використовується фарфоровий вінір?
Методика облицювання передньої поверхні зубів виникла як альтернатива  керамічним коронкам. Фарфорові вініри простіші у виготовленні, технологічніші і вимагають значно менше часу для виготовлення.
Фарфорові вініри виготовляються непрямим методом, тобто процес відновлення зуба вініроммістить лабораторний етап - вони виготовляються поза порожниною рота в зуботехнічній лабораторії. Вони використовуються для поліпшення зовнішнього вигляду зубів, які частково втратили колір, потерлися, скололися або мають неправильне положення.
За допомогою вінірів можна:
1. Відновити природжені і надбані дефекти емалі зубів : флюорозні плями; тетрациклінові зуби; зуби, що потемніли в результаті травми або лікування кореневих каналів старими методами.
2. Виправити сколи, що утворилися на зубах, неправильну форму зуба.
3. Відновити встановлені старі пломби, що втратили колір.
4. Виправити наявність між зубами проміжків (діастема, трема).
Переваги фарфорових вінірів.
Вінірів, в порівнянні з іншими видами стоматологічних реставрацій, мають дві основні переваги:
* на фарфорових вінірах не буває плям;
* фарфорові вініри надають зубу натурального вигляду;
Чому на фарфорових вінірах не буває плям?
Раніше в стоматології для здійснення естетичних реставрацій використовувалися різні матеріали. Вони мали один істотний недолік - зміну кольору, появу плям. Це було пов'язано з тим, що ці матеріали були проникні. При споживанні продуктів харчування з фарбувальними властивостями (чай, кава, вино, тютюн) змінювався колір цих реставрацій, з'являлися плями на зубах. В порівнянні з цими матеріалами, фарфорові виініри мають перевагу, що поверхня вініру не буде плям.
Як фарфорові вініри надають зубу натуральний вид?
Одна з головних властивостей емалі зуба - прозорість. Це означає, що при попаданні світла на поверхню емалі, він не відразу відбивається, а частково проникає вглиб емалевого шару. Потім це світло відбивається від непрозорого шару зубної тканини, що знаходиться під емалевим покриттям. Ця прозорість емалі надає зубу характерному зовнішньому вигляду. Раніше для поліпшення зовнішнього вигляду зубів використовувалися матеріали, які були непрозорі, тобто при відновленні зубів цими матеріалами не забезпечувалася прозорість. Тому світло не могло проникнути в зубні тканини глибоко, і відразу відбивався від поверхні цих матеріалів. Таким чином, ці матеріали не забезпечували повної подібності з натурального зуба, а лише покращували зовнішній вигляд зуба.
Фарфорові вініри в порівнянні з тими матеріалами мають  прозорість, забезпечуючи повну подібність з натурального зуба. Світло, що падає на поверхню вініру, може проникнути на певну глибину всередину фарфору, а потім відбиватися від зубних тканин. Тому вінір нічим не відрізняється від сусідніх зубів.
Процес виготовлення фарфорових вінірв.
Процес виготовлення фарфорових вінірів вимагає двох візитів до стоматолога. Під час першого візиту здійснюється підготовка зуба, зняття зліпка, вибирається колір фарфорового вініру, установка тимчасового вініру. Під час другого візиту встановлюється фарфоровий вінір. Між цими візитами зазвичай проходить один - два тижні. За цей час в лабораторії зубний технік виготовляє вінір.
Етапи виготовлення фарфорових вінірів.
Препарування зуба під фарфоровий вінір. Щоб фарфоровий вінір був досить міцний, він повинен мати достатню  товщину. Тому віддаляється шар емалі що відповідає товщині майбутнього вініру. Мінімальна товщина вініра приблизно складає 0,5-0,7мм, що дозволяє не видаляти надто багато емалі, і забезпечує його міцність і стабільність.
Отримання зліпка. Після видалення шару емалі, що відповідає товщині майбутнього вініру, стоматолог виготовляє зліпок із зубів пацієнта. Зліпки отримують спеціальними  матеріалами, найчастіше це паста. Паста вводиться в спеціальну ложку і поміщається на зуби на декілька хвилин для її затвердіння. Після затвердіння  паста з ложкою знімаються із зубів. Потім отримані зліпки вирушають в зуботехничну лабораторію. Зубний технік виготовляє вінір так, щоб він точно підійшов до гіпсової моделі.
Вибір кольору фарфорового вініру. Стоматолог вибирає відтінок фарфорового вінірусхожий з відтінком сусідніх зубів. Для цієї мети зазвичай використовується набір невеликих фарфорових пластинок у формі зуба - таблиця забарвлень.
Виготовлення тимчасового вініру. Зазвичай на виготовлення вініру в лабораторії йде 1-2 тижні. На цей проміжок часу стоматолог виготовляє тимчасовий вінір, який він робить сам в стоматологічному кабінеті під час першого візиту пацієнта. Оскільки із зуба видалена деяка кількість емалі, його зовнішня поверхня може виявитися шорсткою на дотик мови. Також пацієнт може відчути, що на зубі утворився гострий виступ або кут. Після видалення шару емалі зуб може стати  більш чутливим до холодного і гарячого. Тому стоматолог встановлює тимчасовий вінір на обточений зуб. Хоча він може і не встановити тимчасовий вінір на цей проміжок часу, оскільки на це у нього можуть бути причини. Тимчасові вініри можуть легко ламатися або зіскочити із зуба.
Установка фарфорового виниру. Перед тим, як встановити фарфоровий вінір на місце, стоматолог оцінює, наскільки щільно він прилягає до зуба, перевіряє форму і колір вініру. Для цього, стоматолог прикладає вінір на зуб, визначає недоліки, знімає вінір, підганяє його і усуває недоліки, потім знову прикладає до зуба - і так доти, доки вінір точно не відповідатиме формі зуба. Обов'язково перевіряється прикус - наскільки правильно вінір стикається з іншими зубами у роті.
Після того, як стоматолог переконався в тому, що вінір щільно охоплює зуб, має правильну форму і відповідає колір з сусідніми зубами, він приступає до цементування вініру. Емаль зуба протравлюється спеціальним гелем. Протравлення емалі зуба робить поверхню шорсткою, що і підвищує міцність прикріплення вінірудо зуба. Після протравлення шару емалі зуба на вінір і на зуб наноситься цемент, після чого вінір прикріпляється на зуб.
Протипоказання для використання  вінірів. Основними протипоказаннями для виготовлення вінірів є: нездорові зуби; ослаблені зуби; зуби з недостатньою кількістю емалі; бруксизм (звички сильно стискати зуби або скреготати ними); зуби, що не повністю прорізалися; прямий прикус. Фарфорові вініри не рекомендуються встановлювати на уражені карієсом зуби і при захворюваннях пародонту. Спочатку слід повністю вилікувати ці захворювання і тільки тоді можна приступити до установки вінірів.
Догляд за фарфоровими вінірами. При дотриманні правил гігієни і періодичних оглядів стоматологом, вінір може служити більше десяти років. Термін служби вінірів залежить від того, як буде пацієнт доглядати за ними. Для правильного догляду за фарфоровими вінірами, існують деякі рекомендації:
* Зуби з фарфоровими вінірами, як і звичайні зуби, треба ретельно, щодня чистити зубною щіткою і ниткою. Дотримання правил гігієни зводить до мінімуму ризик виникнення карієсу. Вініри, звичайно, не піддаються карієсу, але карієс може виникнути в тих частинах зуба, які не закриті вініром.
* Фарфорові вініри не можуть чинити опір значним навантаженням або силовим діям. Щоб виключити надмірні силові дії, треба відмовитися гризти нігті, відкривати зубами пляшки і тому подібне. Ці навантаження можуть привести до поломки або зміщення вініру. Рекомендується утриматися від вживання у великих кількостях чаю, кави, вина і інших фарбувальних продуктів.