Австралійські вчені провели дві дослідницькі роботи, на підставі результатів яких стверджують, що вживання певних напоїв руйнує здоров’я зубів.
Порівнюючи здібності соєвого та коров’ячого молока виробляти кислоту, дослідники виявили, що живущий в обох типах молока стрептокок mutans у соєвому молоці діє більш активно, сприяючи утворенню більш кислого середовища.
Бактерії mutans провокують розпад вуглеводів та виробляють кислоту, яка руйнує зуб. До складу коров’ячого молока входять кальцій, білок і фосфат, тому воно має властивість утворити захист від кислот. Лактоза і цукор в складі коров’ячого молока виробляють кислоту в невеликих кількостях, у той час як підсолоджене глюкозою або сахарозою соєве молоко виділяє значно більше кислоти.
У той же час американські вчені досліджували провели порівняльні дослідження спортивних і енергетичних напоїв. Виділення кислоти при вживанні обох видів даних напоїв нейтралізувати або буферизувати виявилося набагато складніше. Вміст фтору у всіх цих напоях дуже низький.
Джерело: http://www.stomport.ru